HTML

Sajttáj

Átváltunk blogra!

Friss topikok

Linkblog

Megállapodás a Visa bankközi jutalékokról: az egyezség a SEPA-t támogatja

2010.05.11. 22:54 prisika

A Visa Europe örömmel veszi tudomásul, hogy az Európai Bizottság nyilvános konzultációt követően, elfogadja azokat az elkötelezettségeket, amelyeket a kártyatársaság vállalt az EGT intra-regionális tranzakciók után felszámított multilaterális bankközi jutalékra (MIF) vonatkozóan. Örömmel veszi tudomásul továbbá azt is, hogy a Bizottság a közvetlen terhelésű bankközi jutalékok tárgyában folyó eljárás lezárását javasolja.

A Visa Europe javaslatában azt vállalta, hogy az intra-regionális tranzakciókra alkalmazott MIF súlyozott átlagát négy évig 20 bázispontra (0,2%-ra) korlátozza. Ugyanez a plafon vonatkozik majd az országon belüli kártyatranzakciók után felszámolt díjra, amely (akárcsak 2009. március 10-e előtt) továbbra is az intra-regionális MIF-hez igazodik, és a belföldi bankkártyás költéseknek a Visa Europe által közvetlenül megállapított elszámolási díjakhoz.

Peter Ayliffe, a Visa Europe elnök-vezérigazgatója kijelentette: "A közvetlen terhelésű bankközi jutalékára vonatkozó vállalások fontos lépést jelentenek az Egységes Euro Fizetési Övezet (SEPA) megvalósulása felé, és hozzájárulnak ahhoz is, hogy Európában csökkenjen a kevésbé hatékony készpénzes tranzakciók száma. A vállalások megteremtik az ágazatban régóta várt jogbiztonságot, és meghatározzák az átlagosan 0,2%-os díj módosításának mechanizmusát is, amelynek alkalmazására akkor kerülhet sor, ha a különféle fizetési módokról, például a készpénz használatának költségeiről további adatok állnak majd rendelkezésre. Meg vagyok győződve arról, hogy a vállalások révén megfelelő módszertan áll majd rendelkezésre a készpénzhasználat költségeinek megállapításához mind a határokon átnyúló, mind pedig az országon belüli tranzakciókat illetően."

"A vállalásokat a kártyatársaság a fogyasztók, a kiskereskedők és a résztvevő bankok érdekeinek figyelembe vétele mellett javasolta. A Visa Europe mindig gondoskodott arról, hogy kártyái a fogyasztó és a kereskedő számára egyaránt jelentős előnyt biztosítsanak."

A kártyatársaság által a közvetlen terhelés után felszámolt MIF kalkulációja a közgazdaságtani szakirodalomban nemrég kidolgozott "merchant indifference" teszt alapján történik. Konkrétan, a Bizottság a közvetlen terhelés egész EGT-re érvényes plafonjának kalkulációjához két jegybanki tanulmány eredményeit átlagolta. A vizsgálatokat (2005-ben) a holland, (2007-ben) a svéd központi bank végezte el a készpénzes és a kártyás tranzakciók költségeinek megállapítására.

Mivel a Bizottság aktuális kalkulációjában figyelembe vett adatok még nem véglegesek, és még nem tartalmazzák az összes vonatkozó költségelemet, ezért a vállalások egy világos mechanizmust is rögzítenek, amellyel az adatok beérkezését követően a 0,2%-os plafont majd módosítani lehet.

Az Európai Bizottság máris útnak indította egész Európára kiterjedő vizsgálatát, amelynek célja a különböző fizetési módok költségeinek megállapítása. A Visa Europe a vizsgálatok kialakításához rendelkezésére álló ismereteit megosztotta a Bizottsággal, és átadott egy részletes listát is, amely tartalmazza azokat a pontokat, amelyeket egy költségekre vonatkozó alapos és méltányos tanulmányban mindenképpen érdemes figyelembe venni. A javasolt vállalások utalnak arra is, hogy a Bizottság a módszertan kialakítása során további konzultációt folytat a Visa Europe-pal. A kártyatársaság szoros együttműködésre készül az Európai Bizottsággal.

A vállalásokból kiderül, mennyire fontos, hogy rendelkezésre álljon egy olyan közös módszertan, amelyet a SEPA versenyhivatalai a saját joghatóságaikban is felhasználhatnak a kártyalehívások után elszámolt multilaterális bankközi jutalék kalkulációjához, és így a négy közreműködő fél részvételével működő összes európai bankkártya rendszer számára egyenlő feltételek alakulhatnak ki.

A javasolt vállalások kizárólag a közvetlen terhelést tartalmazó tranzakciókra vonatkoznak, a hitelkártyára, a halasztott terhelésre és a kereskedelmi MIF-re nem. A hitelkártyás ügyletekre és a halasztott terhelésre ugyanis jóval bonyolultabb az ún. "kereskedő-semlegességi" tesztet alkalmazni olyan körülmények között, amikor a hitelhez képest a készpénz nem valódi alternatíva.

A Visa Europe és az Európai Bizottság a következő hónapok során a végleges megállapodás kialakításának reményében folytatja a megkezdett tárgyalásokat ezekről az összetett kérdésekről. A tárgyalások ideje alatt a Visa Europe a régiók közötti hitelkártyás és halasztott terhelésű ügyletekre elszámolt MIF mértékén nem változtat.

Szólj hozzá!

Címkék: európai bizottság europe visa

A bejegyzés trackback címe:

https://sajttaj.blog.hu/api/trackback/id/tr261993836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása