HTML

Sajttáj

Átváltunk blogra!

Friss topikok

Linkblog

Eddig bírta Görögország: kérte az EU és az IMF segítségét

2010.05.11. 22:04 prisika

A görög miniszterelnök, George Papandreou percekkel ezelőtt bejelentette, hogy Görögország kéri az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap által összeállított 45 milliárd eurós hitelkeret aktiválását. Ezzel a görög vezetés hivatalosan is beismerte, hogy az ország nem képes önállóan finanszírozni magát a pénzpiacokról.

A görög államkötvények nemfizetésének lehetőségét számszerűsítő ún. CDS felár már tegnap is rekord magasságokba szökött, ami jól mutatta, hogy a piaci szereplők milyen meggyőződéssel spekuláltak Görögország fizetésképtelenségére.

Equilor vélemény

Ahogy arról tegnap az Equilor már beszámolt, a piaci fejlemények fényében küszöbön állt már a görög fizetésképtelenség. Bár a mai bejelentés ennek egy kvázi beismerése, a piacok alapvetően kitörő örömmel fogadták a bejelentést. Ennek ellenére véleményünk szerint ez csak rövid távon orvosolja a problémákat és igazából nem jelent hosszú távú megoldást a görög problémára.

A görög gazdaságnak, különösen az államháztartásnak nyilvánvalóan mélyrenyúló átalakításokra van szüksége a kiadási oldalon. Ennek véghezvitele azonban a görög társadalom heves ellenállásába ütközhet.

Mint ismert, a hamarosan a déli állam rendelkezésére bocsátott 45 milliárd eurós hitelkeret összességében csak 2011 tavaszáig oldja meg a görög adósságfinanszírozást. Azt követően azonban újabb csomagra lehet szükség, annak fényében, hogy a befektetők mennyire tartják megvalósíthatónak a görög kormány által kitűzött költségvetési hiánycsökkentő intézkedéseket.

Ha úgy érzik a piaci szereplők, hogy az addig végrehajtott kiigazító lépések nem elegendőek a pénzügyi egyensúlytalanságok hosszútávú kezelésére, akkor akár jövő ilyenkor sem lehetnek hajlandóak alacsony hozam mellett finanszírozni a görög államot.

Összességében tehát rövidtávon pozitív árfolyammozgásokra számítunk, azonban akár napokon belül sem tartjuk kizártnak a kijózanodást a piaci szereplők részéről, amint belátják, hogy a mai bejelentéstől még nem múlt el a hosszútávú görög államcsőd veszélye. Csupán elodázták a kérdést egyelőre…

Szólj hozzá!

Címkék: görögország elemzés equilor

A bejegyzés trackback címe:

https://sajttaj.blog.hu/api/trackback/id/tr21993679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása