HTML

Sajttáj

Átváltunk blogra!

Friss topikok

Linkblog

Felmérés a fájdalomcsillapító-használati szokásokról

2010.04.08. 23:04 prisika

A 18-64 évesek háromnegyede használ valamilyen fájdalomcsillapító tablettát vagy kenőcsöt, a mellékhatásokról viszont sokan nem tájékozódnak - többek között ez derült ki a KutatóCentrum és a HáziPatika.com közös kutatásából, amelyben a fájdalomcsillapítók használati szokásait mérték fel.

A 18-64 évesek háromnegyede használt az elmúlt fél évben valamilyen láz- vagy fájdalomcsillapítót, ugyanakkor nagy részüknek nem ez a legkézenfekvőbb megoldás. A fájdalomcsillapítót használók 40 százaléka minden esetben, további 38 százaléka alkalmanként előbb természetes módszerrel próbálja kezelni a panaszait, és csak akkor nyúl a gyógyszerért, ha ez nem hozza meg a várt eredményt - derült ki a KutatóCentrum és a HáziPatika.com közös kutatásából.

A felmérés a fájdalomcsillapítók használati és vásárlási szokásait, az egyes márkák ismeretségét és használatát, valamint a fájdalomcsillapítással kapcsolatos attitűdöket vizsgálta. A gyógyszerek közt a tabletták népszerűbbek, kenőcsöt körülbelül feleannyian alkalmaznak. Ugyan sokan szednek valamilyen fájdalomcsillapítót, a nagy mennyiségű fogyasztás nem jellemző: a tabletta-, illetve kenőcshasználók négyötöde a felmérést megelőző egy hónapban öt vagy annál kevesebb alkalommal kezelte a fájdalmát gyógyszerrel, míg több mint tíz alkalommal csupán egytizedük választotta a gyógyszeres megoldást.

„Nem meglepő módon az idősebbek gyakrabban használnak fájdalomcsillapítókat: egy hónap alatt az 55-64 évesek 17 százaléka kezelte így panaszait tíznél többször” - értékelte az eredményeket Barcza Enikő, a KutatóCentrum üzletág igazgatója.

Nem baj, ha vényköteles

A fájdalomcsillapító választásakor a legfontosabb a gyors hatás. Kiemelkedő szempontok még, hogy a tabletta vagy kenőcs megbízható legyen, illetve ne károsítsa a szervezetet. Az ár már csak a megkérdezettek kétharmadának számít. Nem feltétlen az erős gyógyszereket keressük: a fájdalomcsillapítót használók 46 százaléka teljesen egyetértett azzal az állítással, hogy inkább több alacsonyabb hatóanyagú gyógyszert vesz be, mintsem egy erősebb fájdalomcsillapítót. Az orvosok és gyógyszerreklámok figyelmeztetése ellenére sokan nem tájékozódnak a mellékhatásokról: 54 százalék egyáltalán nem olvassa el a betegtájékoztatót.

A vényköteles gyógyszerek is elterjedtek: választáskor az egyik legkevésbé fontos szempont, hogy recept nélkül is beszerezhető legyen, ennek megfelelően a megkérdezettek 44 százaléka vényköteles szert is szokott vásárolni.

„A felmérést - melynek célja elsősorban az volt, hogy a gyártóknak és forgalmazóknak hasznos piaci információkat nyújtson a fogyasztók attitűdjéről, márkaválasztási és vásárlási szokásairól, valamint az egyes fájdalomcsillapító márkák ismeretségéről és használatáról - a tervek szerint évente megismételjük” - emelte ki Barcza. Az elemzést a KutatóCentrum és a HáziPatika.com közösen értékesíti.

A kutatássorozat hátteréről

A KutatóCentrum és a HáziPatika.com közös egészségügyi kutatássorozatának keretében elsőként a fájdalomcsillapítók használati szokásait és márkaismeretét vizsgálta.

Az online adatfelvétel 2009. december 18. és 2010. január 9. között zajlott. A KutatóCentrum paneljén gyűjtött 1800 fős mintát kiegészítette egy 1000 fős minta, amely összeállításának célja, hogy az egyes márkák használóinak almintája elemezhető nagyságú legyen. Az alapminta nem, kor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében reprezentálja a 18-64 éves magyar lakosságot. A felmérést a tervek szerint évente megismétlik majd.

Szólj hozzá!

Címkék: felmérés fájdalomcsillapító kutatócentrum házipatika.com

A bejegyzés trackback címe:

https://sajttaj.blog.hu/api/trackback/id/tr501906002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása