HTML

Sajttáj

Átváltunk blogra!

Friss topikok

Linkblog

Kiábrándító uniós költségvetési adatok nyomán szakad a piac

2010.05.04. 22:01 prisika

Az Európai Unió statisztikai hivatalaként működő Eurostat ma délelőtt 11:00-kor tette közzé a tavalyi évre vonatkozó hivatalos államháztartási adatokat. A felülvizsgált adatok értelmében komoly meglepetések születtek negatív értelemben, miután például Görögország esetében nagyobb lett a GDP arányos hiány, mint azt korábban a görög kormányzat előrejelezte.

Az Eurostat mai közleménye rávilágít az eurózóna adósságválságának súlyosságára, miután kiderült több tagállam esetében radikálisan felfelé kellett módosítani a tavalyi költségvetési hiány adatokat. Ráadásul a görögök esetében a bizonytalan adatszolgáltatás miatt további felfelé történő módosítás lehetőségét is kilátásba helyezte a statisztikai hivatal.

A görög GDP arányos költségvetési hiány a mostani adatok alapján 13.6% volt, +/- 0.5%-os hibahatár mellett. Legutóbb április 7-én jelentette be az athéni kabinet, hogy a korábban jelzett 12.3%-nál nagyobb, esetleg 12.9%-os lehet a deficit, míg görög sajtóforrások tudni vélték, hogy 13% fölött alakulhat a deficitszám.

Az Eurostat mostani közleménye kiemeli, hogy a költségvetés bevételi oldalán több bizonytalan adat szerepel, így nem tudni, hogy alakulhattak az állami alapok megtakarításai illetve piacon kívüli csereügyletek pontos részletei sem ismertek, emiatt a valós hiányszám 14.3% -ra is emelkedhet Görögország esetében.

A bejelentésre évtizedes rekord szintre emelkedett az öt éves görög államkötvényekre (dollárban) köthető CDS biztosítás ára, 5.185%-ra, vagyis 10 millió dollárnyi 5 éves futamidejű görög államadósságra köthető biztosítás ára 30 ezer dollárral 518,500 dollárra emelkedett. Elemzők szerint a megugrott kockázat miatt egyre valószínűbbé válik az adósság átstrukturálás lehetősége a görögök számára, akik most is tárgyalásban vannak a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a készenléti hitelkeret első lehívásának ütemezéséről.

Más eurózóna tagállamok esetében is megugrottak ma a finanszírozási költségek, miután kiderült, hogy jelentős, a vártnál is nagyobb lett a tavalyi hiány. Portugáliában a GDP 9.4%-a volt a deficit, Spanyolországban 11.2%-a, míg az eurózónán belül a csúcsot Írország tartja 14.3%-os GDP-arányos hiánnyal.

Nem alakult jól a brit költségvetési adat sem, a szigetország bruttó össztermékének megfelelő 11.5%-os deficitet hozott össze a költségvetés. Míg az indikatív német adat 3.3% lett, mindennek hatására nőtt duplájára a görög és a német öt éves papírok hozama közötti különbség, a görög hozamszint 8.5% körül mozog. Csúcson van a portugál 5 éves papírokra köthető CDS felár, míg a spanyol CDS-spread a német indikatív papírokhoz képest szintén kiszélesedett.

Az adósságválság nem csak az eurózóna tagállamait érinti, elemzők szerint adósságválság kialakulásának lehetősége fenyegeti Japánt is, amely a fejlett világ legnagyobb GDP arányos államadósságát halmozta fel az utóbbi évtizedekben. A Fitch Ratings kilátásba helyzete, hogy a megugró japán államadósság miatt veszélyben van az ország hitelminősítésének „AA-„ besorolása, a Fitch becslései szerint a japán GDP arányos adósságráta 201% körül alakulhat az idén.

A Fitch mai bejelentésére a japán jen gyengülni kezdett az amerikai dollárral szemben a 93-as árfolyamszint fölé került.

Az esetleges japán leminősítés január óta van kilátásban, és bizonyára eladói hullámot generálna a piacokon, ráadásul a lépést más hitelminősítő is követheti. A Standard & Poor’s januárban jelezte, hogy az AA besorolást stabilról negatívra változtatja, ami a későbbi lerontás lehetőségét jelzi. A Moody’s-nál stabil Aa2 a besorolás.

Hogyan reagálhat a piac?

Az európai uniós adatok közlését követően egyértelműen negatív piaci reakciók bontakoztak ki. A német részvénypiaci benchmark indexe, a DAX index a bejelentést megelőző 0.8%-os pluszból hullott alá és 45 perccel az adatközlést követően már 0.8% körüli mínuszban van.

Érdekesség ugyanakkor, hogy a magyar részvénypiac egyelőre immunisnak tűnik a negatív fejleményekkel szemben. A 13 tagú BUX index bár a 11:00 óra előtti szintekről szintén lefelé mozdult el, összességében azonban még mindig tartja a fél százalék körüli emelkedést. Különösen a MOL és az OTP tartja jól magát a negatív piaci szentiment közepette: 11:45-ös állapotok szerint a MOL 66 pontot, az OTP pedig 44 pontot tesz hozzá a BUX index 157 pontos emelkedéséhez.

Equilor vélemény

Az Equilor vélemény szerint a mai bejelentések is ráerősítenek arra a piaci várakozásra, hogy napok, sőt akár már csak órák választhatnak el bennünket attól, hogy Görögországban hivatalosan is bejelentsék: az athéni kabinet igénybe veszi az IMF gyorssegélyét, hogy így tudja finanszírozni a május végéig lejáró államadósságukat.

A mai bejelentés várhatóan a nap egészében kijelöli a piac irányát az európai börzéken, sőt egyelőre úgy tűnik, hogy az amerikai nyitás is a negatív tartományban alakul majd. A határidős amerikai indexek jelenleg 0.3%-os mértékű esést jeleznek előre a mai napra. Az amerikai kereskedés hangulatára az európai adósságválság mellett az is rányomhatja a bélyegét, hogy a hírek szerint Barack Obama elnök a mai nap folyamán beszédet tart a pénzügyi szektor megreformálásának szükségességéről, amelyet a Goldman Sachs botrány tett ismét időszerűvé.

Szólj hozzá!

Címkék: elemzés equilor

A bejegyzés trackback címe:

https://sajttaj.blog.hu/api/trackback/id/tr201975185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása